SĂPTĂMÎNA NAŢIONALĂ A VOLUNTARIATULUI (17 – 23 octombrie 2016)

În contextul Proiectului major ,,Ialoveni  – Capitala Naţională a Tineretului 2016”, cu genericul; ,,Oraşul Ialoveni – m3Oraşul Tinerilor, Oraşul Posibilităţilor”, la 17 octombrie 2016, Consiliul Raional Ialoveni, s-a desfăşurat Festivitatea de lansare a Săptămînii Naţionale a Voluntariatului, cu genericul ,,Hai în gaşca voluntarilor”, Ediţia a X – a, cu participarea a peste 70 de tineri voluntari din cele 26 de grupuri de iniţiativă, din cele 15 localităţi ale raionului, care implementează proiecte în Runda a XIII – a de granturi a Fondului pentru Tineri Ialoveni, şi mobilizează actorii sociali ca să organizeze alegerile pentru crearea reţelei consiliilor locale de tineret în scopul sporirii participării tinerilor la dezvoltarea comunităţii.

La eveniment ne-au onorat cu prezenţa sa, partenerii pentru dezvoltarea politicilor de tineret, personalităţi care au 14642221_1004133833064372_3950323339963005338_ndesfăşurat un dialog constructiv cu tinerii ingenioşi, activi şi inteligenţi.

În deschiderea festivităţii, domnul Victor ZUBCU, Ministrul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova a vorbit despre filosofia voluntariatului, avantajele participării civice, oportunităţile pentru tineri, programele de încurajare a voluntarilor, dar şi bunele practici europene de promovare şi susţinere a voluntariatului.

În pledoaria sa, domnul Anatolie DIMITRIU, Preşedintele Raionului Ialoveni, a remarcat activismul tinerilor din localităţile rurale în implementarea proiectelor, care favorizează dezvoltarea tinerilor şi promovează comunicarea, şi solidaritatea comunitate; timpul pe care şi-l dedică tinerii în acţiunile de voluntariat le creşte experienţa şi inspiră noi idei frumoase de schimbare spre mai bine.

14717178_1292190420841586_9041029674607113800_nDomnul Sergiu ARMAŞU, Primar de Ialoveni, a menţionat că, grupurile de voluntari sunt ca un centru civic al oraşului şi o lecţie esenţială pentru semenii noştri, care învaţă se fie toleranţi, altruişti şi perseverenţi în a manifesta grija pentru acele categorii care au nevoie de atenţie, şi anume în Săptămîna Naţională a Voluntariatului.

Domnul Carp TERENTIE, Preşedintele Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova a îndemnat tinerii să demonstreze consecvenţă şi să consolideze relaţiile cu cu acei actori din comunitate, care încurajează spiritul de competiţie, să lucreze în echipă – o platformă de acţiune a tinerilor voluntari.

Domnul Liviu MORARU, Coordonatorul Festivalului Naţional al Voluntarilor 2016, alături de asistenta sa, Cristina MILESCU, au relatat că voluntariatul este un fenomen omniprezent care schimbă lumea şi un pilon de evoluţie a societăţii. Dumnealor au prezentat conceptul festivalului pentru a recunoaşte meritele voluntarilor, care vor participa la secţiunile festivalului, deoarece aplicările s-au deschis chiar din 17 actombrie 2016.

Domnul Nicolae PROCOPIE, Director executiv. A. O. ,,Tinerii pentru dreptul la viaţă”, a vorbit impresionant despre valoarea inestimabilă a voluntariatului, experienţa inedită trăită, efortul susţinut şi concentat al grupurilor de iniţiativă civică, activiştilor, persoanelor responsabile de elaborarea politicilor care stimulează voluntariatul şi educaţia non-formală – cea mai mare investiţie în personalitatea noastră.

Moderatoarea evenimentului, Antoniţa FONARI, a amintit tinerilor de impactul şi beneficiile Campaniei ,,Hai Moldova”, pentru care tinerii merită toată aprecierea şi încrederea. Totodată a desfăşurat un dialog cu participanţii despre diversitatea acţiunilor de voluntariat, beneficiarii şi ideile ingenioase ale tinerilor.

În cadrul atelierelor de lucru, tinerii participanţi, ghidaţi de domnul Victor PLETOSU, specialist raional în domeniul politicilor de tineret, au venit cu propuneri veritabile în elaborarea Calendarului de activităţi consacrate Săptămînii Naţionale a Voluntariatului în Capitala Naţională a Tineretului 2016 – un ansamblul de acţiuni ecologice, de creare a consiliilor locale de tineret, precum şi de participare a tinerilor la dezvoltarea comunităţii, prin implementarea celor 26 de proiecte din Runda a XIII – a a Programului de Granturi pentru Tineri. Vezi aici calendarul activităților în raionul Ialoveni calendarulactivitatisnv2016ialoveni-1.

Tinerii au beneficiat de materiale, pauză de cafea şi rambursarea cheltuielilor de deplasare din atitudinea generoasă a actorilor consecveţi ai politicilor de tineret: Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, Consiliul Raional Ialoveni, A. O. ,,Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”.

Săptămîna Naţională a Voluntariatului este organizată de Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat şi susţinută prin proiectul SNV 2016 – Hai în gașca voluntarilor”, din cadrul Programului de Granturi 2016 a Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>