Stop Sida, Start Acțiune!

Marșul “Tinerii împreună pentru un viitor fără SIDA” este o nouă acțiune inițiată de Asciația Obștească „Alternativa” și Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Avante”, din Costești. Evenimentul s-a desfășurat în prima sâmbătă a lui octombrie și a adunat mulți voluntari gata să susțină inițiativa.

Traseul a inclus străzile principale din satele Molești, Hansca și Costești. Voluntarii s-au înarmat cu mult entuziasm, dar și cu materiale auxiliare pregătite de-a lungul câtorva săptămâni. Astfel, ei au creat tot felul de pancarte și slogane cu rolul de a transmite și a informa populația din regiunile locale despre această maladie devastatoare. Maiourile inscripțonate cu logo-urile organizațiilor, panglicile din piep, baloanele roșii au deomnstrat pregătirea unei acțiuni de mare anvergură. Tinerii au dat dovadă de curaj, având în vedere localnicii nefamiliarizați cu asemenea evenimente. Ei au distribuit pliante și ghiduri informaționale pentru adolescenți. Au trezit curiozitatea sătenilor ce ieșeau pe la porți și ale șoferilor care se opreau pentru a lua din broșurile împărțite. Într-un ritm cu voluntarii a fost și coordonatoarea Centrului de Sănătate, Tatiana Goro care a încercat să surprindă tinerii în cele mai hazlii poze, dar și să-i susțină în misiunea lor.

Marșul s-a finalizat la CSPT Avante, în incinta căruia a vut loc și o manifestației dedicată acestei acțiuni. Aici au venit cu mulțumiri și cuvinte de încurajare mai mulți reprezentanți precum Stelian Cucu- director al centrului Medicilor de Familie, Nina Munteanu- medic infecționist al Institutului Medico-Sanitar Ialoveni, Gheorghe Negru- directorul Centrului de Sănătate, Costești, Vera Mereacre- asistent social pe lângă Primăria localității și Elena Mereacre- președintele AO “Compasiune”.

Doamna Munteanu a venit cu date exacte, sondaje  din întreaga lume referitoare la SIDA.  Iar Dorina Luca, una din voluntare a afirmat că maladia nu ocolește pe nimeni , iar informându-ne, vom putea combate acest falgel , a conchis dna E. Mereacre. Invitații au luat parte și la un program festiv alcătuit din scenete și cântece, iar Maria Bivol- președintele Asociației “Alterantiva” a realizat și o scurtă prezentare a activității voluntarilor în domeniul preveniri și combaterii HIV-SIDA în 2012. Acțiunea face parte dintr-un proiect finanțat de MTV Staying Alive Foundation.

Tinerii din toate cele trei sate, deși epuizați și cu vocile puțin răgușite s-au bucurat că acest marș a fost unul de succes și sunt gata să participe și la alte acțiuni similare în viitor. Localnicii, însă vor trece peste confuzie și vor fi mult mai receptivi data viitoare, când uimirea și stereotipurile li se vor tansforma în informare, ajutor și cooperare.

Victoria Borta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>